Publicerad

En dag med Gotlamm

Idag har vi haft besök av superproffsiga Evelyn Wallin Photography. Vi har fotat lite bland våra härliga skinn i butiken och i det dagliga arbetet vi gör med skinnen. Varje skinn bedöms individuellt och de prissätts utefter färg, form och storlek, men framförallt efter kvalitet på lock och glans. Ojämna kanter snyggas till med skinnkniven och skinnen stämplas med vår egen logga så att alla skinn från oss lätt skall kunna kännas igen.

Ofta undrar kunder vad det är som skiljer mellan olika skinn och och vad som gör att det kan skilja så väldigt mycket i pris som det ibland gör. När vi jobbar i vår fysiska gårdsbutik är det lättare att visa på de olika skinnen vilka skillnader som finns och vad vi bedömer vid prissättning, men även i vår webbshop försöker vi göra en så rättvis bedömning som möjligt av varje skinn och beskriva det i detalj så att ni som kunder lättare skall kunna göra rätt val utan att ha sett skinnen live.

Hos Gotlamm har ni alltid fri frakt inom Sverige och även fri returrätt, köper ni ett skinn av oss skall ni vara nöjda för lång tid framåt! Välkomna att besöka oss i gårdsbutiken eller här i webbshoppen. Vi svarar mer än gärna på frågor via mail eller telefon så tveka inte att höra av er om det är något ni funderar över.

Linda & Andreas

Publicerad

Made By Gotland

Nu har de öppnat! Vi på Gotlamm har inlett ett samarbete med “Made by Gotland” som är ett företag som samlar gotländska designers och formgivare för att under gemensam gotländsk flagg erövra världen. 😃

I en alldeles egen Made by Gotland-butik med fik och showroom i avgångshallen (innan incheckning) på Visby flygplats säljer de numer förutom häftigt hantverk, kläder och inredning av gotländsk design även våra vackra lammskinn.

Vi hoppas att ni som flyger till ön och inte hinner komma förbi oss i gårdsbutiken passar på att titta in under sommaren! ☀️

Öppettider: 
Mån-fre 08.30-18.00
Lördag 08.00-15.00
Söndag 09.30-20.30

Publicerad

Krusmyntagården

Vi är stolta och glada att samarbeta med Krusmyntagården! Där kan ni i restaurangen få provsitta på våra fina lammskinn men även köpa dem i butiken. 

Krusmyntagården är verkligen ett måste när ni är på Gotland. Stanna till här för en bit mat eller fika i den fina miljön vid havet. Handla deras ofta lokalproducerade varor, strosa i örtagården, ta en drink och se solnedgången. Följ dom gärna på Facebook och Instagram så vet ni när det är grillkväll på gång! 

Publicerad

Gotlamm och Sorby Gårdsbutik blir ett!

Senaste tiden har det kommit många frågor om vi inte har någon fysisk butik. Detta har lett fram till att vi tillsammans med Andreas föräldrar bestämt att ta över Sorby Gårdsbutik redan denna säsong och driva den i Gotlamms regi genom Andreas och Linda.

Vi kommer i gårdsbutiken sälja skinn och kött från Sorby Gårds ekologiska lammbesättning samt en del andra spännande produkter som kommer att lanseras under säsongen. Vi kommer att öppna butiken redan nu till påsk och har öppet långfredag, påskafton och påskdagen kl. 11-16.

Vi hoppas att ni har vägarna förbi och besöker oss i butiken, om inte nu i påsk så till sommaren!

Vi kommer att ha öppet utvalda helger från och med påsk fram till sommaren då vi kommer att ha öppet tisdag-söndag, håll uppsikt på vår facebooksida för öppettider!

Välkomna!

Linda och Andreas

Publicerad

Gotlamm har nya ägare!

Vilka är vi?

Vi driver tillsammans med Andreas föräldrar Sorby Gård, på norra Gotland, där Andreas är femte generationen. Gården har ekologisk lammproduktion och är sedan 1996 ansluten till KRAV. Andreas är Lantmästare och har under 15 år arbetat inom lantbruket, mest med försäljning. Linda är sjuksköterska i grunden och har de senaste 20 åren arbetat med läkemedelsforskning.

”Vi är inne i ett generationsskifte för gården och ser skinnen som en fantastisk produkt för framtiden som dessutom är väldigt rolig att arbeta med. Emma har jobbat hårt med kvalitét och finish och vi ser fram emot att förvalta hennes arv samt att utveckla företaget i takt med att vi driver lantbruket vidare i egen regi. Emma har skapat framgångsrika samarbeten med flera duktiga producenter runt om på Gotland och i Sverige. Dessa samarbeten hoppas vi kunna stärka och utveckla ytterligare.”

Vi tar över varumärket Gotlamm från Emma den första mars men vi har tjuvstartat lite för att säkerställa att allt det praktiska fungerar, så redan idag är det oss ni köper era skinn av. Har ni några frågor är det bara att höra av sig.

Välkomna till oss!

Andreas Sorby och Linda Barkemo.

Publicerad

Var kommer lammskinnen från? Del 1…

I alla år har jag tänkt att jag skulle göra någon slags presentation av de härliga människor och gårdar jag köper lammskinn och fårskinn från. Istället för att vänta på att jag ska ha samlat ihop material om alla…så kör jag igång nu med det jag har och sedan får fortsättning följa vart eftersom 🙂

Först ut är Ingegerd Sahlsten i Follingbo som har varit min mentor och nära samarbetspartner i mina tio år som lammproducent. Hon är oerhört kunnig, nyfiken på allt och har en fantastisk fingertoppskänsla för att ta väl hand om sina djur.

Ingegerd Sahlsten

Hennes gård är ekologisk och med i KRAV sedan många år. Där finns ca 90 tackor av alla möjliga raser så skinnen kommer med stor variation. Border Collien hjälper till med flytt och hantering av fåren och på sommaren finns rum att hyra på Follingbos B&B.

Publicerad

Lammskinn från Bosnien

Lammskinn & fårskinn från BosnienÄntligen har de fina lammskinnen från Bosnien kommit!
De är ett roligt och välkommet komplement till de svenska lammskinn jag redan säljer. Vid avelsarbete med Gotlandsfåren väljer man ut djur som har så lite röd/bruna nyanser som möjligt – målet är en ren stålblå färgton. Man eftersträvar också en så jämn färg som möjligt för att lättare kunna sy ihop flera skinn utan att det syns.

Flera av mina kunder har frågat om jag inte har bruna fårskinn och fläckiga mönster är alltid populärt. När vi var på resan i Bosnien hösten 2016 och såg fåren av rasen Pramenka så frågade jag Filip och Katarina på Donnia Skinn AB direkt om jag inte kunde få köpa sådana skinn. Det har tagit ett tag att få allt att stämma men nu är dom här och jag ska lägga ut dom till försäljning så fort jag kan.

För 15 år sedan när jag startade gotlamm.se var jag säker på att jag bara skulle sälja gotländska lammskinn och fårskinn men på resan till Bosnien lärde jag känna en trevlig värmländsk lammproducent som visade sig ha mycket vackra lammskinn som jag fick köpa. Det är skinnen från Smedstad Fårgård, Värmland. Sen fick jag då se Pramenka-fåren och nu säljer jag även skinn från Bosnien. Det är roligt med utveckling 🙂

Här kan du läsa mer om resan:

Lammskinn och fårskinn från Bosnien

Hur bereds skinnen?

 

 

Publicerad

GDPR

GDPR – General Data Protection Regulations

På Epiffani AB, 556994-3706, är Emma Rosenmüller ansvarig för kunduppgifterna och kundregistren. För kontakt ring mobilnr 0706607726. Det finns två ställen huvudsakligen som kunduppgifter samlas in och lagras; Gotlamm och Astas Dog Spa.

Gotlamm
Vid försäljning av lammskinn via webshoppen och mail ber jag att få kundens namn, adress, mobilnr och e-post i syfte att kunna skicka skinnet till dom, att de ska få en sms-avisering och spårningsmail. Jag sparar beställningarna av praktiska skäl för att kunna gå tillbaks och se vad de köpte om de hör av sig och vill ha ett liknande skinn igen.
Dessa uppgifter sparar jag max 40 år efter sista beställningen.

Skulle någon kund be mig radera deras data gör jag självklart det.
Inga nyhetsbrev eller dylikt skickas till kunderna och jag säljer inte eller delar vidare kundinformationen till någon annan.

Ja, det var nog det hela…förresten, passa på att köpa lammskinn & fårskinn till toppenpris nu när Gotlamm jubilerar 🙂

 

Publicerad

Idag fyller www.gotlamm.se 15 år!!!!

Det var en kall, mörk vinterkväll år 2003 som jag till slut, efter många månaders funderande kom på namnet Gotlamm. Det var perfekt och jag blev överlycklig när jag förstod att ingen använde det eller hade registrerat det. Det tog några månader innan allt var registrerat och klart men det var värt väntan. På den tiden hade jag vita korsningsfår och det var knappt någon som vare sig sålde vita lammskinn eller lammskinn på nätet.

Gotlamm Texelbagge Korsningstackorna vi kalkladan

Men jag började med det för jag tyckte de vita fårskinnen och lammskinnen hade potential med sin fylliga, krusiga ull. Under årens lopp har jag utvecklat hemsidan och haft många olika sorters lamm med vackra lockar och flerfärgad ull. Vart eftersom jag sålde mer så började jag även köpa in lammskinn från andra lammproducenter.

Emma med lammunge

Emma med skottkärra

Emma vallar får. Fotograf Stig Hammarstedt.

Det har varit många roliga, slitsamma år med lammproduktionen och sedan år 2010 har jag inga får kvar men har fortsatt köpa upp fårskinn och lammskinn från duktiga lammproducenter för att sälja på gotlamm.se

För att fira alla dessa år och Gotlamms födelsedag så ger jag 15 % rabatt på utvalda fårskinn och lammskinn hela maj 2018.
Välkomna in i webshoppen