Grå eller vita lammskinn?

Grå eller vita lammskinn – vad är skillnaden?

De positiva egenskaperna är lika för alla lammskinn oavsett färg; de är vackra, mjuka och ger oss ro i kroppen.

Vita fårskinn är förvånansvärt bra på att stöta ifrån sig smuts och många använder dem både i soffor och i barnvagnar. Om man hänger ut dem och skakar dem emellanåt så håller de sig fräscha länge.

Många frågar vilken färg man ska ha till barnvagnar. Det är egentligen en smaksak och beror på barnvagnens färg men om man har lite mörkare tyger så kan ett mörkgrått lammskinn kännas lite dunkelt och många väljer därför mellangrått, ljusgrått eller vitt.

För det mesta kommer grå fårskinn från Gotlandsfår eller korsningar med denna ras. De kan ha nyanser från ljusaste grått till nästan svart. Man har arbetat mycket med aveln för att få fram vackert glansiga fårskinn med hållbara lockar.

De vita fårskinnen kommer oftast från raser man huvudsakligen har för kött- och mjölkproduktion som t ex Texel, Finull, Ostfrisiskt mjölkfår, Dorset och Leicester. De varierar mycket i glans och lockighet och är naturligt helt vita utan blekning. Dorset och Texel ger ”krusiga” skinn med mycket stadga i ullen vilket är bra för dem som ligger eller sitter mycket och vill ha ett skinn som håller spänsten länge. Leicester ger glansiga vita lammskinn med korkskruvslockar.