hand på lockigt fårskinn

Hur bereds skinnen?

Alla våra skinn bereds av Donnia Skinn som har över 30 års erfarenhet av skinnberedning.

Fortsätt läsa

Familjeföretaget Donnia Skinn grundades 1989 av Tome Ugrinovski som idag har ca 40 anställda i sitt moderna berederi i Bugojno, Bosnien.

Tome var tidigare anställd som fabrikschef på anrika Tranås berederi och den beredningsprocess som han utvecklade där står än idag som grund för den beredning som utförs idag. Donnia Skinn med sin personal har ett stort hantverksmässigt kunnande, de förädlar råskinn till något vackert och hållbart som går i arv i generationer.

Vi har inte hittat något annat berederi som håller deras höga kvalitet och personliga service och är mycket glada över vårt mångåriga samarbete. För att lära oss mer om hur beredningen av skinnen går till i praktiken så fick vi möjlighet att följa med på en studieresa till Bosnien och deras företag.

Hur gör man när man bereder skinn?

Varje skinn hanteras över 40 gånger manuellt innan det kommer tillbaka till oss.

Hur gör man när man bereder skinn?

Varje skinn går igenom en lång rad processer och hanteras över 40 gånger manuellt innan de blir så vackra och mjuka som vi vill ha dem. I grova drag går beredningsprocessen till såhär:

Vi skickar våra djur till slakteriet här på Gotland. Efter att djuret avlivats dras skinnet av, kyls ned, saltas och packas på pall. Detta kallas för råskinn. Slaktkroppen styckas upp och köttet säljs antingen färskt vacuumförpackat via slakteriet under namnet ”Smak av Gotland” eller som djupfrysta styckdetaljer i vår egen gårdsbutik.

Råskinnen skickas till Donnia Skinn i Tranås som går igenom  varje skinn och väljer en lämplig beredningsform (längd på ullen). Eventuella skador eller avvikelser noteras. Skinnen stansas med vårt kundnummer så man ser vilken gård de kommer ifrån och fraktas sedan med lastbil till Bosnien.

På berederiet i Bosnien läggs skinnen först i en roterande nätbur där löst skräp som halm med mera skakas ur. Man klipper sedan grovullen i en klippmaskin, skinnet tvättas och läggs i blöt i ett dygn för att kunna ta bort eventuella kvarvarande kött- och fettrester i den så kallade fläskningsmaskinen. Efter detta tillsätter man enzymer som bearbetar lädret i processen som kallas vekning. Denna process bryter ned fetter och proteiner i lädret luckras upp. För att stoppa processen tillsätts myrsyra och sedan ligger det i minst två dygn. Skinnet garvas sedan med ofarligt 3-värt kromsulfat som kemiskt binds in i lädrets kollagenfibrer. Det är kromsaltet som gör att lammskinnen går att tvätta och att de inte blir stela eller hårda vid kontakt med vatten. 3-värt krom är det absolut vanligaste garvämnet i världen och är helt ofarligt. En del förknippar garvning med 6-värt krom som är mycket farligt men vi vill alltså förtydliga att det kromsalt som används till våra skinn är helt ofarligt.

När skinnet är garvat finns det inget överskottskrom eller löst krom kvar varken i ullen eller på lädret. Det är därför helt säkert att använda skinnet direkt när du får hem det, även på bar hud och att lägga sin bebis på det.

Skinnet tvättas sedan igen, centrifugeras och hängtorkas i ett jättestort torkskåp. Efter att det torkats så återfettas och sträcks det ut med hjälp av klämmor på ett galler och torkas en gång till. I stora maskiner som ser ut som tvättmaskiner avfettar man sedan skinnen en sista gång för att sedan slipa lädret. Detta görs manuellt på en stor slipsten. Det är i denna del av processen som baksidan blir mjuk och len men det är också denna slipning som gör att det kan lossna små rester ”noppror” som kan fastna på tyg och kläder. I dagsläget finns det ingen lösning på detta utan man får helt enkelt vara lite extra försiktig när man lägger skinnen på sträva tyger och torka av dem med jämna mellanrum, eller lägga ett skydd mellan lädret och möbeln. En lätt fuktad trasa med sköljmedel som stryks på skinnets lädersida brukar ta bort det överflödiga slipdammet. Vill man vara helt säker på att alla noppror försvinner kan man tvätta skinnet i 30 grader och lämpligt ull-programm.

Eventuella tovor kardas bort, kanterna skärs jämna och ullen finklipps till rätt längd. Om skinnet får någon skada längst vägen så syr de skickliga sömmerskorna en stark söm i lädret som inte syns på ullsidan. Eventuell lagning eller söm görs på ett sådant sätt att det  inte kan repas upp.

När allt är klart så fraktas skinnen med lastbil tillbaka till Donnia Skinn i Tranås som sorterar och packar skinnen till oss på Gotland.

När vi får tillbaka skinnen till vårt lager så packar vi upp dem och går igenom dem ett och ett. Vi finputsar det sista, stämplar det med vår stämpel, sätter ett individuellt pris utifrån kvalité, färg, glans och lock. Varje skinn fotograferas  för att till sist läggas ut i vår webbutik med en tydlig beskrivning.