Hur bereds skinnen?

Alla våra lammskinn och fårskinn bereds av Donnia Skinn sedan år 2005. Vi har inte hittat något annat berederi med deras jämna höga kvalitet och personliga service, så därför var det extra roligt att vi fick åka med på en studieresa till Bosnien/Kroatien och berederiet i Bugojno.

Donnia Skinn grundades 1989 av Tome Ugrinovski som fram till dess arbetat som produktionschef på anrika Tranås Skinnberederi. Beredningsprocessen som han utvecklade under tiden han arbetade där, står än i dag som grund till den beredning som utförs i Sverige såväl som berederiet i Bosnien. Donnia Skinn har idag 7 anställda i Tranås och ytterligare 27 personer i det helägda dotterbolaget Donnia Trade i Bugojno, Bosnien.

Donnia Skinn AB, ett familjeföretag som bereder mina fårskinn och lammskinn.
Donnia Skinn AB, ett familjeföretag som bereder våra fårskinn och lammskinn.

Varje skinn går igenom en lång rad processer och hanteras minst 40 ggr manuellt innan det kommer till oss.

I grova drag är det följande steg:
På slakteriet: Efter att djuret slaktats dras skinnet av, kyls ner, saltas och packas på pall. Detta kallas för råskinn. Slaktkroppen styckas upp och köttet säljs antingen färskt, vacuum förpackat via slakteriet under produktnamnet ”Smak av Gotland” eller som djupfrysta styckdetaljer i vår egen gårdsbutik.

På Donnia i Tranås: Varje skinn gås igenom och val av lämplig beredning (längd på ullen) görs. Eventuella skador eller avvikelser noteras. De stansas med ett särskilt nummer så att man ser vilken gård de kommer från. Sedan fraktas de med lastbil ner till Bosnien.

På berederiet i Bosnien: Först läggs skinnen i en roterande nätbur där löst skräp som halm mm skakas ur. Vidare grovklipps ullen, sedan tvättas skinnet och läggs i blöt ett dygn för att man sedan ska kunna ta bort kött- och fettrester i fläskningsmaskinen. Man tillsätter sedan enzymer som bearbetar lädret i en process som kallas vekning, då fetter bryts ner och proteiner luckras upp. För att stoppa denna process så tillsätts myrsyra och sedan ligger det så i minst två dygn varpå det garvas med ofarligt 3-värt kromsulfat som kemiskt binds in i lädrets kollagen fibrer. Det är kromsaltet som gör lammskinen tvättbara och att de inte blir hårt eller stelt vid kontakt med vatten. Detta är det absolut vanligaste garvämnet i världen och skall inte förväxlas med 6-värt krom som är mycket farligt.

När skinnet är garvat finns inget överskotts- eller löst krom kvar i ullen eller på lädret. Det är helt säkert att använda skinnet direkt när man får hem det utan att tvätta det även på bar hud. När man en dag vill slänga sitt skinn återvinns det på samma sätt som väskor, skor, skärp eller andra produkter av garvat läder.

Skinnet tvättas igen, centrifugeras och torkas sedan i ett jättestort torkskåp. Det återfettas och sträcks ut med hjälp av klämmor på ett galler och torkas igen. I stora maskiner som ser ut som tvättmaskiner avfettas sedan skinnen och sedan tas de till slipningen av lädret. Det är då baksidan blir mjuk och len men det är från denna slipning som det sedan lossnar små rester ”noppror” som kan fastna på tyg. Detta är inget man i dagsläget har hittat någon lösning på utan man får vara försiktig om man lägger skinnen på sträva tyger och försöka torka av med jämna mellanrum eller lägga ett skydd mellan lädret och möbeln. En lätt fuktad trasa med sköljmedel som man stryker på skinnets lädersida brukar ta bort det överflödiga slipdammet. När skinnet tvättas i maskin försvinner eventuellt damm.
Eventuella kvarvarande tovor kardas bort, kanterna skärs jämna och ullen finklipps till rätt längd. Om skinnet får någon skada på vägen så tas det upp till de skickliga sömmerskorna som syr en stark söm i lädret vilken ofta inte syns på ullsidan. Eventuell lagning eller söm kan inte repas upp. Skinnen fraktas sedan med lastbil tillbaks till Donnia i Tranås där de sedan packas och skickas tillbaks till Gotland.

På vårt lager: När vi sedan får skinnen packar vi upp dom och går igenom dom ett och ett. Vi finputsar till det sista, stämplar det, sätter ett individuellt pris och sedan fotograferas de för att läggas upp i webbutiken.