Hur väljer man skinn?

Fårskinn eller lammskinn?  

När Gotlandslammen föds är nästan alla svarta. Efter några månader har de ändrat färg till olika grå nyanser. De mjuka lammskinnen är följsamma och passar därför bra till sömnad, att ha i barnvagn eller till att klä möbler med. Normalt är de ca 100 x 80 cm stora och finns med olika längd på ullen.

Som vuxna djur har ullen mer stadga och de får ofta tydligare färgskiftningar i olika mönster över skinnet. Då kallas deras skinn för fårskinn. De vita raserna ändrar inte färg men fårskinnen får en lite stadigare ull och ofta tydligare lockar. Gemensamt är att fårskinnen oftast blir större och lite mindre följsamma.

Ett fårskinn kan vara otroligt snyggt och pampigt men svårt att få plats med i barnvagnen.
Även mindre fårskinn kan vara olämpliga till just barnvagnar eller smala fåtöljer pga att de ofta har ett kraftigare läder än lammskinnen och då är de inte lika följsamma.
Däremot passar de utmärkt i en soffa eller på golvet, kanske framför brasan eller nedanför sängen.

Varför är det så olika pris på skinnen?

När vi går genom skinnen och prissätter dom så är det många faktorer vi tar hänsyn till. Främst bedömer vi ullens kvalitet, dvs hur glansig den är, hur välformade lockarna är, om de är jämna över hela skinnet eller om ullen blir krusig eller rufsig på vissa ställen. Ju bättre kvaliteten är på ullen desto längre håller sig skinnet fint.
Sen ser vi på färgen; om det är utan missfärgningar, om det har ett ovanligt mönster eller en mer sällsynt färg. Ett pälsskinn från Gotlandsfår skall ha en ren stålgrå färg och lockarna ska helst vara lika stora över hela skinnet med hög glans. Vi tittar även på om skinnet har en jämn form eller om det har blivit skadat och oregelbundet, om det har sömmar eller andra skador på lädret. Sist mäter vi storleken men den påverkar inte priset så mycket som man kan tro. Det är bara på de största eller minsta som det gör någon större skillnad.

Grå eller vita lammskinn – vad är skillnaden? 

De positiva egenskaperna är lika för alla lammskinn oavsett färg; de är vackra, mjuka och ger oss ro i kroppen.

Vita lammskinn är förvånansvärt bra på att stöta ifrån sig smuts och många använder dem både i soffor och i barnvagnar. Om man hänger ut dem och skakar dem emellanåt så håller de sig fräscha länge.

Många frågar vilken färg man ska ha till barnvagnar. Det är egentligen en smaksak och beror på barnvagnens färg men om man har lite mörkare tyger så kan ett mörkgrått lammskinn kännas lite dunkelt och många väljer därför mellangrått, ljusgrått eller vitt.

För det mesta kommer grå fårskinn från Gotlandsfår eller korsningar med denna ras. De kan ha nyanser från ljusaste grått till nästan svart. Man har arbetat mycket med aveln för att få fram vackert glansiga fårskinn med hållbara lockar.

De vita fårskinnen kommer oftast från raser man huvudsakligen har för kött- och mjölkproduktion som t ex Texel, Finull, Ostfrisiskt mjölkfår, Dorset och Leicester. De varierar mycket i glans och lockighet och är naturligt helt vita utan blekning. Dorset och Texel ger ”krusiga” skinn med mycket stadga i ullen vilket är bra för dem som ligger eller sitter mycket och vill ha ett skinn som håller spänsten länge. Leicester ger glansiga vita lammskinn med korkskruvslockar.

Kort eller lång ull? 

Ju kortare ullen är desto stramare och mer välorganiserat ser lammskinnet ut att vara. När ullen blir längre och fluffigare kan den få ett lite mer ”vilt” och oorganiserat utseende. Man mäter längden på ullen när lockarna är utsträckta så när de har ringlat ihop sig är ”ullbädden” inte så hög. De skinn som klipps i beredningen får en ganska jämn längd men variationer förekommer på de flesta skinn. De skinn som jag kallar oklippta är inte klippta i beredningen utan har den längd på ullen som fåret hade.

Kortklippt – ca 2 cm lång ull
De kortklippta skinnen har ca 2 cm lång ull och är oftast ganska smålockiga. När kunder undrar hur kort ullen egentligen är så brukar jag säga att de har ungefär lika kort ull som de lammskinn man ser på möbler som är klädda med lammskinn. De kortklippta skinnen kan ibland vara smidigare att ha i en liten barnvagn och de används ofta på tex en bänk i hallen.

Plädklippt – 3,5 cm lång ull
De flesta lammskinn och fårskinn vi säljer har ca 3,5 cm lång ull. Då är ullen så pass lång att man upplever lockarna och en viss fluffighet men inte så lång att det blir otympligt eller svårskött. Denna längd passar utmärkt till bebisar, i soffor, fåtöljer, på golv, i bilen på skrivbordsstolar, köksstolar, bänkar, utemöbler, nedanför och i sängen… ja praktiskt taget över allt.

Oklippta skinn
De oklippta lamm- och fårskinnen är inte klippta i beredningen utan har den längd på ullen som fåret hade. Nu förtiden så klipper man oftast fåren 2 gånger om året och det innebär att ullen oftast inte blir längre än 8-10 cm. För att skinnen ska bli fina som oklippta krävs det en speciell kvalitet på ullen och många skinn passar inte som det, därför är de exklusiva och finns ofta inte så många sådana skinn i lager.

bebisfotter lammskinn

Vad ska man då välja till en bebis?

Den absolut vanligaste frågan vi får är vad man skall välja för skinn till en bebis.
För att underlätta så har vi gjort en kategori som heter ”Lammskinn till baby” där vi samlar de lammskinn som är mjuka i ullen och följsamma i lädret. De flesta är lite mindre i storleken men det kan även finnas något som är lite större.

Om man har en mycket liten vagn eller vill ha ett lite tunnare lammskinn så kan man välja 2 cm lång ull (kortklippt). Vill man ha lite mer lockar och ett lite gosigare lammskinn så väljer man ett med 3,5 cm ull, vilket är det dom flesta köper.

Många frågar vilken färg man ska ha till barnvagnar. Det är egentligen en smaksak och beror på barnvagnens färg men om man har lite mörkare tyger så kan ett mörkgrått lammskinn kännas lite dunkelt och många väljer därför mellangrått, ljusgrått eller vitt. Men man kan också tycka att det är snyggt med nyanser som matchar tyget och att det blir lugnt och mörkt.
Man behöver inte vara rädd för att välja ljusa eller vita lammskinn för ullen stöter ifrån sig smutsen på ett helt annat sätt än tex ett vitt tyg. Lammskinnen går också utmärkt att tvätta i maskin eller så kan man skölja av delar av skinnet om det har hänt en olycka.

Bra att veta är också att lammskinnet går att använda direkt och behöver inte tvättas innan.