olika fårskinn

Ska man välja lammskinn eller fårskinn?

Här går vi igenom skillnaderna på lammskinn och fårskinn, hur du kan tänka när du ska välja och vilket skinn som passar bäst till barnvagnen.
Fortsätt läsa

Vad är skillnaden på lammskinn och fårskinn?

När Gotlandspälslamm föds är nästan alla svarta, efter några månader har de ändrat färg till olika grå nyanser. Dessa mjuka lammskinn är följsamma och passar därför bra till inredning, barnvagnen eller till att klä möbler med. När djuren är vuxna är ullen lite grövre och lockarna får mer stadga. Dessa skinn har ofta tydligare färgskiftningar eller  mönster, då kallas det för fårskinn. De vita raserna ändrar inte färg på samma sätt med ålder.

Fårskinnen är lite större i storleken och lite mindre följsamma på grund av det kraftigare lädret. Dessa lämpar sig därför bäst som matta, pläd  i favoritfåtöljen eller för utomhusbruk.

Varför är det så olika priser på skinnen?

När vi går igenom skinnen och prissätter dem så gör vi alltid det individuellt och det är många faktorer som vi tar hänsyn till. Främst bedömer vi ullens kvalitet, det vill säga hur tät och glansig den är, hur välformade lockarna är, om de är jämna över hela skinnet eller om ullen blir rakare eller mer krusig på vissa ställen. Ju bättre kvalitet på ullen desto längre håller sig skinnet fint. Vi tittar också på färgen om den är jämn och utan missfärgningar.  Finns det ett ovanligt mönster eller en annan färgfläck är det egentligen en avvikelse men ger också skinnet ännu mera karaktär.  Ett pälsskinn från Gotlandsfår ska ha en ren stålgrå färg och lockarna ska vara glansiga och helst lika stora över hela skinnet. Vi ser även på vilken form skinnet har. Har det en jämn form eller har det blivit skadat och oregelbundet? Finns det några sömmar eller skador på lädret? Till sist så mäter vi storleken men det påverkar faktiskt inte priset så mycket som man kan tro. Det är bara på de allra största som detta gör någon prisskillnad.

Vad är skillnaden på grå och vita lammskinn? Vilket skinn ska man välja?

De mest positiva egenskaperna är lika för alla lammskinn oavsett färg; de är alla vackra, mjuka och ger oss ro i kroppen.

De vita skinnen kommer  från raser som man huvudsakligen har för kött- och mjölkproduktion, t.ex. Texel, Finull, Ostfrisiskt mjölkfår, Dorset och Leicester. De varierar mycket i glans och lockighet men är naturligt vita utan blekning. Dorset och Texel ger mer ”krusiga” skinn med mer stadga i ullen vilket är bra för den som ligger eller sitter mycket och som vill ha ett skinn som håller länge. Leicester ger glansiga vita lammskinn med korkskruvslockar.

Gråa skinn kommer oftast från Gotlandsfår eller korsningar med denna ras. De kan ha nyanser från ljusaste grått till nästan svart. För att få fram vackert glansiga skinn med hållbara grå lockar har man arbetat länge med aveln för att förstärka de fina egenskaperna.

Blir vitt lammskinn lätt smutsigt?

Vita lammskinn är förvånansvärt bra på att stöta ifrån sig smuts. Många använder dem både i soffor och barnvagnar utan problem. Häng ut och skaka skinnet emellanåt så håller det sig fräscht länge.

Hur stora är lammskinn?

Normalt är lammskinn ca. 100 x 80 cm och finns med olika längd på ullen.

Ska man välja ett kortklippt eller de skinn med längre ull?

Ju kortare ullen är desto stramare och mer välorganiserat ser lammskinnet ut att vara. När ullen blir längre och fluffigare så kan den få ett lite mer vilt och busigt utseende. Man mäter längden på ullen när lockarna är utsträckta så när de har dragit ihop sig är ulleninte så hög. De skinn som klipps i beredningen får en ganska jämn yta men variationer förekommer på de flesta skinn. De skinn som vi kallar ”oklippta” är inte klippta alls i beredningen utan har hela den längd på ullen kvar som djuret hade.

De skinn som jag kallar oklippta är inte klippta i beredningen utan har den längd på ullen som fåret hade.

Kortklippt    

De kortklippta skinnen har ca. 2 cm lång ull och är oftast ganska smålockiga. När kunder undrar hur kort ullen egentligen är så brukar vi svara att de har ungefär lika kort ull som den man ser på möbler som är klädda med lammskinn. Kortklippta skinn är vanliga att använda till t.ex. en bänk eller soffa.

Plädklippt   

De flesta lammskinn och fårskinn som vi säljer har ca. 3,5 cm lång ull. Då är ullen så pass lång att man upplever lockarna och en viss fluffighet men utan att det blir otympligt eller svårskött. Denna längd passar utmärkt till bebisar, i soffor, på golvet, nedanför och i sängen… ja, praktiskt taget överallt!

Oklippt  

Ett oklippt lamm- eller fårskinn är inte klippta i beredningen utan har kvar den längd på ullen som fåret eller lammet hade. Enligt lag klipps fåren två gånger om året vilket innebär att ullen oftast inte hinner blir längre än 6 – 12 cm. För att skinnen ska vara fina som oklippta så krävs det en mycket hög kvalitet på ullen och det är inte många skinn som uppfyller detta. De oklippta skinnen vi säljer är därför väldigt exklusiva och finns inte så många av i lager. De är för oss som ett konstverk eller en möbel. Det kan absolut användas och passar både att ha på golvet eller i en soffa däremot behöver man vara lite mer varsam med dessa så att de långa lockarna inte trasslar ihop sig. Dessa skinn lämpar sig inte för maskintvätt men tål att tvättas för hand om det får en fläck.

Hur vårdar jag skinnet bäst så det håller sig länge?

Alla skinn älskar att hänga ute och vädras då och då helst när det är hög luftfuktighet ute. Då själv-rengör sig ullfibrerna och lockarna återfår sin stadga och glans. Om det är en kall vinter kan man med fördel lägga skinnen med ullsidan neråt i snön i flera timmar. Skaka av skinnet noga innan ni tar in dem igen. Man skall inte kamma eller borsta sina skinn. Ej heller använda såpa eller annat tvättmedel än vad vi rekommenderar, då kan det naturliga ullfettet försvinna och skinnet kan då tova sig eller bli matt och tråkigt.

Lammskinn till baby

Vilket skinn ska jag välja till barnvagnen?

Den absolut vanligaste frågan vi får är vilket skinn man ska välja till sin bebis. För att underlätta har vi gjort en egen kategori som heter just ”Lammskinn till baby” där vi samlar de lammskinn som är mjukast och mest följsamma i lädret och har mjuka gosiga lockar. De flesta är mindre i storleken men det kan ibland finnas några som är lite större. De går bra att vika in och forma i en barnvagn eller barnstol.

Ett fårskinn kan vara otroligt snyggt och pampigt men det är lite svårare att få plats med i barnvagnen. Även mindre fårskinn kan vara olämpliga att ha i barnvagnen eller till smala fåtöljer eftersom lädret är mindre följsamt än lammskinn. Vi rekommenderar därför att du köper ett mjukt lammskinn om det skall användas till barnvagnen.

Vilken färg ska jag välja?

Ofta får vi även frågan om vilken färg man ska ha på skinnet till barnvagnen. Det är egentligen helt och hållet en smaksak och beror ofta på barnvagnens färg. Har man lite mörkare tyg i vagnen  så kan ett mörkgrått lammskinn kännas lite dunkelt och många väljer därför vitt, mellangrått eller ljusgrått lammskinn. Har man istället en ljus vagn kan ett grått lammskinn vara en vacker kontrast. Det finns inget pojkigt eller flickigt med lammskinn, de passar lika bra oavsett vem som skall få glädjen att använda det.

Vilken längd ska det vara på ullen när man väljer lammskinn till barnvagnen?

De kortklippta skinnen kan ibland vara smidigare och mer praktiska att ha i en liten barnvagn men det är högst individuellt vilket man väljer. De plädklippta lammskinnen upplevs mjukare och gosigare och lättare för barnet att greppa och ta tag i lockarna.

Om man har en väldigt liten vagn eller vill ha ett tunnare lammskinn så kan man välja ett kortklippt skinn om har ca. 2 cm långa lockar. Vill man ha lite mer lockar och ett mer gosigt lammskinn så passar ett plädklippt lammskinn med ca. 3,5 cm långa lockar perfekt till barnvagnen eller på golvet för bebisen att ligga på.

Kan man ha vitt lammskinn till baby?

Du behöver inte vara rädd för att ett vitt eller ljust lammskinn skall bli smutsiga på en gång. Ullen stöter naturligt ifrån sig smuts och skinnet går dessutom utmärkt att tvätta i maskin eller skölja av om det händer en olycka!

Kan jag använda lammskinnet direkt till min bebis?

Du kan börja använda det direkt när du får hem det. Både i barnvagnen och direkt mot huden på din bebis.