gotlamms ägare Linda och Andreas

Det är vi som är Gotlamm

Vi älskar lammskinn! Detta mjuka vackra naturmaterial som kan användas till så mycket. Lammskinn är verkligen något speciellt, tänk att få ge bort ett äkta Gotländskt lammskinn till någon. Bästa presenten till ett brudpar, eller till nyblivna föräldrar eller varför inte skämma bort dig själv med en fin inredningsdetalj som håller i många år.

Fortsätt läsa

Vi bor och arbetar på Andreas släktgård i Stenkyrka, 2 mil norr om Visby. Gården har funnits i släkten i sex generationer och anses vara en av Gotlands vackraste och mest välskötta kalkstensgård.

Historien om gården som boplats sträcker sig ända tillbaka till vikingatiden. De vackra byggnaderna kom på plats mycket senare förstås, närmare bestämt i mitten av 1800-talet. Den föregående ägaren avled innan alla byggnader hann färdigställas och de förblev därför oputsade, vilket gör att man ser den vackra stenläggningen. Så har de stått i snart 200 år!

Bland annat så finns här ett  åttkantigt dass i kalksten som redan då hade en separat dörr för herrar och en för damer vilket måste varit ovanligt. Idag används byggnaden som en uppskattad gäststuga.

I det gamla sädesmagasinet har vi vår gårdsbutik som är öppen sommartid. I butiken säljer vi såklart våra egna lammskinn och fantastiskt lammkött där vi garanterar att våra djur haft det bra. Vi har också ull- och linne produkter  samt vackra hantverk med lokal anknytning till Gotland.

Kom gärna och hälsa på oss! Passa på att uppleva miljön kring gården, se våra lamm som betar på de stora ängarna, vallhundarna och de keliga stall-katterna.

Vi säljer frysta vacuumförpackade styckdetaljer av vårt goda lammkött. Eller varför inte smaka en Sorby-Special, vår torkade rökta lammkorv. Ett äkta gotländskt lammskinn är en mycket uppskattad present eller något man gärna tar med sig hem som minne av sin vistelse på Gotland.

Våra sommaröppettider för gårdsbutiken är:

Vardagar: 11 – 18

Lördagar: 11 – 15

Övriga tider går det bra att ringa oss eller knacka på.

Välkomna!

Vi som driver Gotlamm idag är Linda och Andreas Sorby. På gården har vi ca. 800 tackor och 250 hektar växtodling. Hälften av tackorna är av rasen Gotlandspälsfår och den andra hälften är vita köttras- eller korsningstackor.

Gotlamm grundades redan år 2000 av Emma Rosenmüller, hon var tidigt ute med att sälja lammskinn via nätet. Hon valde efter många år att sluta med lammproduktion och istället satsa på hundar och deras hälso- och pälsvård. När hon startade upp sin nya verksamhet blev Gotlamm till salu.

Vi fick möjligheten att driva det vidare och har fått många nya men också återkommande kunder, vilket vi är stolta över. Vi är jätte glada att få fortsätta leverera vackra och unika svenska skinn över hela världen!