svart fårskinn på trägolv

Common questions

Ingen fråga är dum eller onödig och en del frågor återkommer ganska ofta. Därför har vi valt att här sammanställa svar på de vanligaste frågorna vi får. Hittar du inte det svar du söker så går det bra att kontakta oss direkt på mail info@gotlamm.se eller ring oss på 0706-19 70 80.
More Info

Kan man tvätta lammskinn?

Alla våra skinn är beredda så att de är tvättbara och all utom de långhåriga skinnen går utmärkt att stoppa i tvättmaskinen om det skulle behövas. Det finns dock fler sätt att rengöra skinen på. Vi får ofta frågor om hur man gör för att vårda och ta hand om sitt skinn för att det ska hålla så länge som möjligt. Här har vi skrivit ett inlägg om både vardagsskötsel och hur du gör för att tvätta lammskinn om olyckan skulle vara framme.

02

Hur bereds lammskinn och fårskinn?

En vanlig fråga är hur det går till när lammskinnen bereds och även var detta sker. För att ta reda på allt kring hur detta går till så har vi rest med företaget som bereder våra skinn, Donnia Skinn i Tranås och följt med till deras moderna fabrik i Bosnien. Vi har satt ihop en sida med bilder och information där du kan läsa mer om hur processen går till och dit kommer du genom att klicka HÄR!

03

What is chrome tanning? Is chrome tanning dangerous?

Vi får ofta frågor om kromgarvning. Vad är det och är det farligt? Det korta svaret är att kromgarvning inte är farligt. Det är den vanligaste metoden som används för att garva djurhudar till läder. Man använder en ofarlig typ av krom som kallas Krom 3. Här kan du läsa mer om kromgarvning och hur det fungerar.

04

Varför har ni inga ekologiskt- eller vegetabiliskt garvade skinn?

Ekologisk garvning görs med en mix av syntetiska och vegetabiliska garvämnen vilket gör så att skinnet inte ruttnar eller tappar ullen. Men dessa skinn tål inte vatten och kan inte heller tvättas. De får en styvare gulaktig lädersida under processen vilket vi inte tycker är lika vackert som de mjuka ljusa kromgarvade skinnen. Det finns heller inget som säger att vegetabiliskt garvade skinn är bättre eller säkrare att användas av bebisar eller på bar hud, därför ser vi ingen fördel med dessa skinn.

05

Vad är skillnaden på fårskinn och lammskinn?

Vad är egentligen skillnaden på fårskinn och lammskinn mer än att det ena skinnet är från ett fullvuxet djur? Har de olika användningsområden? Svaret på dessa frågor hittar du HÄR där du kan läsa mer om de olika begreppen.

06

Ska man ha grått eller vitt lammskinn?

Blir vita lammskinn snabbt smutsiga? Vilket skinn passar bäst i en barnvagn? Kan man ha lammskinn i sin favoritfåtölj eller som matta? Här kan du läsa mer om hur du kan tänka när du funderar över vilket skinn du ska välja.

07

Behöver man tvätta lammskinnet innan man lägger sin bebis på det?

Nej, du behöver inte tvätta lammskinnet först. När du får hem ditt lammskinn eller fårskinn så är det tvättat och färdigt för användning direkt, även mot bar hud och till bebisar.

08

Varför lossnar det noppror från mitt lammskinn?

Nopprorna är små rester som sitter kvar från skinnets slipning. Det finns ingen lösning på hur man kan bereda fårskinn eller lammskinn utan detta men det är alltså helt normalt att det kan fälla av sig lite noppror. Torka av skinnets lädersida med en fuktig trasa med lite sköljmedel på så försvinner det mesta eller lägg ett skydd mellan skinn och möbel för att minska risken att det fastnar noppror på tyg och kläder. Har det redan blivit noppror på soffan går det bra att dammsuga bort dom eller torka med trasa alternativt använda en klädvårdsrulle.

09