Skip to main content
Hamnen i Dubrovniks gamla stad sett från bussen.

Vi bereder våra skinn genom ett företag i Tranås som heter Donnia Skinn och drivs av familjen Ugrinovski. Donnia har sitt egna berederi i Bosnien sedan 2002 och ibland ger de oss kunder möjlighet att följa med på en unik studieresa till berederiet. Tionde september 2019 var det dags för en ny resa och vi lyckades knipa två av de åtråvärda platserna. Flyg från ett höstigt Arlanda till Dubrovnik i Kroatien inledde resan och väl på plats vid Adriatiska havet möttes vi av härligt sommarväder och shortsen åkte snabbt på.  

Bussen tog oss in till gamla stan där lunch avnjöts och en guidad rundtur tog vid. Sedan inspelningen av den populära TV-serien ”Game of Thrones” (Dubrovnik är inspelningsplats för den fiktiva staden ”Kings Landing”, huvudstad i de sju kungadömena) är det tydligt att en ny slags turism dominerar staden. Olika guidade rundvandringar i seriens spår erbjöds i vart och vartannat hörn och priserna på mat och dryck har skjutit i höjden. Den vackra staden visade sig dock från sin bästa sida med ljuvligt väder, klarblått vatten och fantastiska gamla kulturbyggnader. Idag bor endast ca 1500 personer i den gamla stadskärnan som även inrymmer en mysig hamn med fina uteserveringar och många lyxiga båtar.

Bosniens vackra kuststad Neum från vårt hotell.

Efter lite egentid i Dubrovnik gick bussen vidare mot Bosnien. Cirka en timme med buss från Dubrovnik ligger Bosniens enda kuststad Neum inklämd mot Adriatiska havet med Kroatien både i norr och söder samt även med en kroatisk halvö som skjuter ut och skymmer sikten mot öppet hav. Här åt vi en trevlig middag med hela gruppen och hann även med ett havsdopp tidigt på onsdag morgon innan bussen gick vidare.

På onsdagen gick sen bussen norrut över bergen. Första anhalten var Mostar, ytterligare en vacker stad med en medeltida stadskärna som drabbades hårt av kriget på 90-talet. Här intogs dagens lunch på en restaurang med utsikt över den gamla bron som åter byggts upp efter att vart helt bortsprängd under kriget. Vi bjöds även på ett extra skådespel när ungdomar (företrädesvis) hoppade från den 24 m höga bron ner i floden Neretva där båtar plockade upp våghalsarna. I Mostar hann vi även promenera genom de lokala butikerna och marknaden med lite shopping för de som ville.

Den återuppbyggda bron i Mostar.

Vidare åkte vi sen mot Bugojno, staden där berederiet ligger och där vi skulle spendera två nätter. Första anhalten på detta stopp var en fårgård där vi fick se och höra om den bosniska fårproduktionen. Vi mötte ett antal glada fårbönder som med öppna armar tog emot oss med en rejäl festmåltid. Egna ostar, lammkorvar, hembakt bröd och den lokala specialiteten ”Pita” (en slags smördegskringla fylld med köttfärs eller ost) samt drycker av alla de slag hade dukats upp i den trevliga herdestugan på 800 m höjd. Medan vi åt och drack samt njöt av utsikten över staden vallades fåren till oss av herdarna och när de väl hittat fram till platsen där vi var fick vi höra en hel del om deras produktion. I Bosnien har man två raser av får, en traditionell ras samt en rysk ras som blivit vanligare på senare tid. Den inhemska bosniska rasen är dock mest populär fortfarande då den passar bäst till mjölkning och mjölk till osttillverkning är det man producerar i huvudsak. Lammen säljs till lokala slaktare. Fåren betar uppe i bergen och varje fårbonde får ha max 300 får. Marken som betas ägs av staten och bönderna får stöd för att beta markerna och hålla dem öppna.

Mysig värmestuga för herdarna på 800 m höjd.
Betande får av inhemsk bosnisk ras.

Efter detta trevliga studiebesök checkade vi in på hotellet i Bugojno och gick sedan ut och åt en fantastisk bosnisk middag på familjen Ugrinovskis favoritrestaurang ”Babilon”. Torsdagens äventyr på berederiet samt utflykten tillsammans med Donnias härliga personal i bergen återkommer vi till inom kort… 😊

en_USEN